Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα, σφηνοειδίτιδα, ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα) οφείλεται σε φλεγμονή του βλεννογόνου των παραρρίνιων κόλπων και της μύτης, που διαρκεί πάνω από τρείς (3) μήνες.
Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα είναι πολυπαραγοντική νόσος. Δηλ. πολλές και διαφορετικές αιτίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του βλεννογόνου των παραρρινίων κόλπων.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
- Κεφαλαλγία στην περιοχή των ματιών, στην περιοχή της μύτης και γύρω από αυτήν,
- Απόφραξη της μύτης,
- Ρινόρροια, δηλ για εκκρίσεις προερχόμενες από την μύτη. Οι οπισθορινικές εκκρίσεις μπορεί να προκαλέσουν βήχα, ιδιαίτερα όταν ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση.
- Υποσμία.
- Κατά τον ενδοσκοπικό έλεγχο μπορεί να διαπιστωθεί μέσα στην μύτη του ασθενούς, η ύπαρξη πολυπόδων και εκκρίσεων.
Τι επιτυγχάνουμε με την επέμβαση;
Ο σκοπός της επέμβασης στην χρόνια παραρρινοκολπίτιδα είναι
- να αφαιρεθούν τυχόν πολύποδες στην μύτη
- να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ των παραρρινίων κόλπων, που εμφανίζουν χρόνια φλεγμονή και της κοιλότητας της μύτης.
Με την διεύρυνση των στομίων, διαμέσου των οποίων επικοινωνούν οι πάσχοντες παραρρίνιοι κόλποι με την μύτη, τα συμπτώματα των ασθενών θα υποχωρήσουν ή θα εξαλειφθούν γιατί:
- Οι πολλές εκκρίσεις που παράγονται στους φλεγμαίνοντες παραρρίνιους κόλπους δεν θα συσσωρεύονται στους κόλπους, αλλά θα παροχετεύονται εύκολα στην μύτη.
- Οι πάσχοντες παραρρίνιοι κόλποι θα αερίζονται επαρκώς
- Η τοπική θεραπεία που θα εφαρμόζεται στην μύτη θα επεκτείνεται μέσω των διευρυμένων στομίων και στους πάσχοντες παραρρίνιους κόλπους και η αποτελεσματικότητας της θεραπείας θα πολλαπλασιαστεί.
Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση;
Πρέπει να επισημανθεί ότι οι παραρρίνιοι κόλποι έχουν πολύ στενή ανατομική σχέση με το μάτι και τον εγκέφαλο.
Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ένα σύστημα πλοήγησης, το οποίο μας δείχνει, με μικρή απόκλιση λάθους, πόσο κοντά είμαστε στον εγκέφαλο ή στο μάτι, σε κάθε χειρουργική πράξη που πραγματοποιούμε μέσα στους παραρρίνιους κόλπους.
Η χρήση του Navigator – η οποία συνδυάζεται με την ενδοσκοπική χειρουργική – δεν είναι απαραίτητη σε κάθε επέμβαση, οπωσδήποτε όμως παρέχει μία επιπρόσθετη ασφάλεια ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θεωρείται επιβεβλημένη.
Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις που παλαιότερα θα είχαμε πολλές επιφυλάξεις για να προχωρήσουμε στο χειρουργείο σήμερα προχωράμε με ασφάλεια.
Πόσο αποτελεσματική είναι;
Η βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς θα επέλθει σταδιακά. Μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, η αναπνοή του ασθενούς θα έχει βελτιωθεί σημαντικά, οι εκκρίσεις θα έχουν ελαττωθεί, όπως επίσης θα έχει βελτιωθεί και η κεφαλαλγία του.
Η επιτυχία της επέμβασης και κατά συνέπεια η ανακούφιση του ασθενή από τα συμπτώματα του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τον ασθενή. Με τις χειρουργικές επεμβάσεις στους παραρρίνιους κόλπους δημιουργούμε τις προυποθέσεις, να απαλλαγεί ο ασθενής σε μεγάλο βαθμό από τα συμπτώματά του, όταν αυτός εφαρμόζει πιστά την τοπική θεραπευτική αγωγή που του υποδεικνύεται.
Ουσιαστικά με την χειρουργική θεραπεία πολλαπλασιάζουμε την αποτελεσματικότητα της τοπικής θεραπείας. Εάν ο ασθενής δεν συμμορφώνεται και δεν εφαρμόζει πιστά την υποδεικνυόμενη αγωγή, τότε μετά από λίγο καιρό τα συμπτώματα του θα επανεμφανιστούν.